IKKE FARLIG: Du kan drikke kaffe med god samvittighet, mener en professor i Bergen.
Avblåser akrylamid-faren
Ekspertene fortsetter å strides om akrylamid og om hvor farlig det er å drikke kaffe. Nå avblåser en norsk professor faren for kaffe-kreft.
Tekst: Arne D. Skalmeraas
Publisert: 27.12.2002
TIPS OSS!
Fakta om akrylamid
Akrylamid er et kjemisk stoff som blir dannet i stivelsesholdige matvarer under tilbereding ved høy temperatur.
I industrien brukes akrylamid som råstoff for produksjon av polyakrylamid. Dette benyttes til en rekke formål, blant annet til vannrensing og som tetnings-middel.
På grunnlag av dyreforsøk er akrylamid klassifisert som et sannsynlig kreftfremkallende stoff.
- Det er absurd å skremme folk med at kaffe gir kreft på grunn av akrylamid, sier kjemiprofessor Einar Sletten ved Universitetet i Bergen til avisen Bergens Tidene.
Like før jul fortalte Statens Næringsmiddeltilsyn at de hadde funnet et akrylamidinnhold på mellom 10 og 37 mikrogram (milliontedels gram) per liter ferdig kaffe. Ut fra mente SNT å kunne anslå at kaffedrikking kan føre til rundt tolv krefttilfeller årlig.
- Dette er svært luftige anslag, sier Sletten og viser til at engelske forskere har nektet å gjøre slike beregninger fordi de rett og slett er alt for usikre.
- Dessuten er bevisene for at akrylamid gir kreft tynne, for å si det mildt. Den eneste kjente undersøkelsen av stoffets virkning på mennesker tyder på at det ikke finnes en slik sammenheng.
- 9000 arbeidere i Tyskland ble undersøkt. De hadde arbeidet med produksjon av akrylamid i perioden fra 1925 til 1976.
Det var ikke mulig å finne noen økning i antallet krefttilfeller i denne gruppen, sammenlignet med gjennomsnittsbefolkningen, sier Sletten.
Årsaken til at man tror akrylamid kan være kreft-fremkallende, er forsøk gjort på mus. Bergen-professoren mener at disse dyreforsøkene ikke holder mål.
Liker du denne saken?