Se mer av Sylvia fra Kongsberg

Her er de usensurerte bildene ...

Les hele saken

Mina splitter naken på kjøkkenet

Det blir fort varmt på ...

Les hele saken

VIP 11. desember: Deilige Mariell fra Troms

Populære Mariell Fredriksen (18) fra ...

Les hele saken

Se mer av russebabe Anniken fra Larvik

Anniken Jensen Wærvågen (19) feirer ...

Les hele saken

VIP 10. desember: Førskolelærer Ragni

Norges frekkeste førskolelærerstudent Ragni Marita ...

Les hele saken

VIP: Silje fra Horten

Silje Henriksen (23) er et ...

Les hele saken

Lett å lage gjødselbombe

Tonnevis med dynamitt er på avveie i Norge. Terrorist Anders Breivik kan ha blitt inspirert til å lage bomben av dynamitt og kunstgjødsel på nettside hvor han var aktiv.

Liker du denne saken?

Fakta om gjødselbomber

Det er stoffet ammoniumnitrat i kuntsgjødsel som gjør at dette kan brukes til bomber.

Ammoniumnitrat er hvite krystaller med den kjemiske formelen NH4NO3. Det fremstilles i industriell skala ved en syre/base reaksjon mellom ammoniakk og salpetersyre.

Stoffet holder seg stabilt under vanlig romtemperatur og atmosfærisk trykk, men kan spaltes når det blir varmet opp til 210 grader eller lagret på feil måte. Dette har ført til flere store ulykker.

Ammoniumnitrat brukes i kunstgjødsel og som bestanddel i sprengstoff. Det er blant annet hovedingrediensen i Anfo, som er et veldig mye brukt sprengstoff i gruveindustrien.

I 2008 ble ammoniumnitrat forbudt å kjøpe for vanlige folk i Norge, men det er ingen begrensninger på kjøp av kunstgjødsel.

Fordi gjødsel er enkelt å få tak i, er det også en vanlig ingrediens i bomber som brukes av terrorister. I tillegg til Oslo-bomben mot regjeringskvartalet, ble stoffet brukt som ingrediens blant annet i bombene som rammet World Trade Center i 1993 og kontorbygget i Oklahoma i 1995.

NRK fikk mye kritikk da kanalen viste hvordan man lager og sprenger en hjemmelaget bombe basert på kunstgjødsel i programmet Ikke gjør dette hjemme.
Terroristen Anders Behring Breivik hadde lett og lovlig tilgang til to ting som han trengte til en bombe: Kunstgjødesel og diesel. Kunstgjødsel inneholder ammoniumnitrat, som er en vanlig bestanddel i sprengstoff.

En vanlig kunstgjødselbombe inneholder omtrent 95 prosent ammoniumnitrat og 5 prosent diesel, som det er enkelt å blande sammen uten å være bombeekspert.

For å få bomben til å eksplodere, måtte han i tillegg ha dynamitt. Skal du kjøpe det på lovlig vis må du ha sprengstoffsertifikat.

Se videoer fra terrorangrepet i Oslo

Men Breivik har neppe hatt problemer med å få tak i det uansett. Hver måned forsvinner nemlig minst 50 kilo sprengstoff i Norge, og blant annet Dagsavisen har tidligere avslørt at det ikke finnes noen oversikt over slike tyverier.

Kunstgjødsel og terrorbomber har vært tema på nettsiden document.no hvor Breivik var en ivrig skribent. Document.no er blant annet kritisk til venstresiden og islam.

En lang artikkel fra 2004 omhandler hvordan terrorister i Frankrike stjeler kunstgjødsel for å lage bomber. Her kan 32-åringen lett ha funnet inspirasjon til sitt grusomme bombeangrep i Oslo fredag.

LES OGSÅ: Terror-Anders kan dø i fengsel

Om dynamitt eller andre eksplosiver forsvinner skal dette rapporteres til både politiet og DSB. Minst 50 kilo dynamitt blir hver måned meldt stjålet til direktoratet, og selv om det er snakk om mindre mengder kan dynamitten gjøre stor skade.

Bomben som rammet regjeringskvartalet i Oslo fredag kan ha vært på minst 500 kilo. Men mengden dynamitt som trengs er liten - kanskje 10-15 kilo. Breivik skal i ha hatt flere tonn kunstgjødsel disponibelt til terrorbomben.

- Jeg tror han har blandet ingrediensene i garasjen sin, og at han har fått tak i dynamitt, på for eksempel en anleggsplass. Dette kan han så ha koblet til et batteri eller en tidsbryter, for eksempel en vekkerklokke. Så enkelt er det, sier bombeekspert Per Nergaard ifølge VG Nett.

Breivik fraktet trolig bomben til regjeringskvartalet i en varebil. Det er vanlig å lage slike bomber i gamle varmtvannstanker eller oljetønner.

32-åringen kjøpte kunstgjødselen på lovlig vis hos Felleskjøpet og oppbevarte den på gården sin. At en bonde kjøper kunstgjødsel virker naturlig nok ikke særlig mistenkelig, siden det knapt er en gård i Norge som ikke bruker dette til næring for det de dyrker.

LES OGSÅ: De største terrorangrepene i Europa

Det er ikke spesielt vanskelig å lage en bombe med kunstgjødsel, diesel og dynamitt, og det finnes utallige beskrivelser av det på internett. Til og med NRK demonstrerte fremgangsmåten og resultatet i programmet Ikke gjør dette hjemme.

En bilbomben som nær drepte en kvinne i Drammen da lokalet til MC-klubben Bandidos ble sprengt i luften i 1997 var var laget av opp mot én kilo dynamitt - i tillegg til diesel og gjødsel.

En av de mest kjente terroraksjonene med sprengstoff basert på kunstgjødsel og diesel er Oklahoma-bombingen som rammet et offentlig kontorbygg i USA 1995 og drepte 168 mennesker. Denne bomben ble fraktet i en lastebil og var på over to tonn.

Liker du denne saken?

MEST LEST

SISTE SAKER

'Nye' Tone-bilder er gamle

Ryktene om nye toppløsbilder av ...

Les hele saken

Kåret Skandinavias deiligste babe

Natt til lørdag utpekes vinneren ...

Les hele saken

Her er Paradise-Iselins megapupper

Iselin "hummerhistorie" Michelsen fra Paradise ...

Les hele saken

Nakenskandale under Rio-karneval

Da den mikroskopiske "kjønns-tapen" falt ...

Les hele saken

UKENS VIP: Anette fra Ålgård

Gå ikke glipp av Anette ...

Les hele saken

Ukens VIP: Michelle fra Jørpeland

Michelle Fjermestad (19) elsker badboys ...

Les hele saken

DIRTY GIRL: Lydia (18) fra Stavanger

Nydelige og usjenerte Lydia Merete ...

Les hele saken

VIP: Silje fra Horten

Silje Henriksen (23) er et ...

Les hele saken

UKENS VIP: Anette fra Ålgård

Gå ikke glipp av Anette ...

Les hele saken

Ukens VIP: Michelle fra Jørpeland

Michelle Fjermestad (19) elsker badboys ...

Les hele saken

DIRTY GIRL: Lydia (18) fra Stavanger

Nydelige og usjenerte Lydia Merete ...

Les hele saken

VIP: Silje fra Horten

Silje Henriksen (23) er et ...

Les hele saken