Neida, Subwing er hverken draugen eller den siste leketøyet til James Bond.
Tekst: Arne D. Skalmeraas Publisert: 19.03.2012
Liker du denne saken?
Den norske oppfinnelsen Subwing kan bli sommerens store hit for deg som elsker det våte element. Vannleken gjør at du nesten uten å bruke krefter kan dykke og manøvrere på flere meters dyp.
Du holder rett og slett fast i vingene mens du blir dratt etter en båt, og vingene er så lette at selv en liten båt med påhenger vil være sterk nok til å slepe deg. På den måten kan du bevege deg gjennom vannet med en fart på mellom to og fire knop, uten å svømme.
- Det går også an å bevege seg raskere, men da vil du merke vannmotstanden godt, forklarer produsenten i en pressemelding.
Vi har ikke prøvd vingene selv, men innrømmer at de ser morsomme ut. Bak dykkervingene står kristiansandmannen Simon Sivertsen, som lagde den første prototypen av et stykke drivved på en seiltur i Middelhavet for to år siden. Nå er Subwing satt i produksjon av et firma som drives av Simon, og faren hans Kjetil og fetteren Mats Westgård.
- Subwing fungerer omtrent som vingene på et fly, det vil si at du vrir og tilter for å manøvrere i vannet. Vannleken er bygget i karbon og fylt med skum slik at den veier lite og flyter lett, skriver produsenten.
- Fordi du nesten ikke trenger å bruke musklene, er det lett å holde pusten lenge. En nybegynner vil kanskje kunne være under vann i 10-15 sekunder og kunne gå ned til tre meters dybde. Etter noe trening kan du gå enda dypere, heter det videre i pressemeldingen.
Vanligvis trenger du bare å bruke dykkermaske, men i kaldere vann er det også fullt mulig å være iført våtdrakt.
Hvis du går så dypt at du trenger å bruke en hånd for å utligne trykket i ørene, kan du en kort stund delvis slippe taket i vingene og bare henge etter i et håndtak (se også video nedenfor).
- Subwing kan brukes av alle, uansett hvor erfaren du er i vannet. Du kan både ta dype dykk og ville spinn, eller bare ligge mest i overflaten og ta noen korte dykk av og til. Produktet er laget slik at når du ligger i overflateposisjon er det lett å holde hodet over vann, fastslår produsenten.
Du må ut med rundt 5000 kroner for svømmevingene, og de kan blant annet bestilles via nettsidene til Subwing. Her kan du også se flere tekniske spesifikasjoner.
Vi lover å komme tilbake med en test av dykkervingene når det blir litt... eller MYE varmere i vannet!