Nordmenn elsker ur-pilsen
Vi drikker stadig mer av det tsjekkiske Urquell-ølet, som er opprinnelsen til all pils.
Pilsnerøl som vi kjenner den i dag ble oppfunnet i den tsjekkiske byen Plzen i 1842. Ølsorten Urquell lages etter samme oppskriften fremdeles, og stadig flere nordmenn drikker det tsjekkiske ur-ølet.
Bare i januar i år økte omsetningen av Urquell med 18 prosent i Norge. 80 prosent selges som flaskeøl i butikkene, men også stadig flere utesteder får tjsekkisk øl.
- Siden Pilsner Urquell ble lansert som fatøl i Norge på forsommeren i 2005, har stadig flere barer og utesteder tatt den inn som del av sitt tilbud. Nå er det 15 steder i Norge som selger Urquell på fat, forteller Jon Sigurd Johnsen hos importøren InterBev.
Han mener alt annet øl egentlig er en etterligning av Urquell.
- Pilsner Urquell skiller seg fra moderne pilsner blant annet på farge og fylde. Urquell er fyldigere og har en mer gyllen nyanse enn etterligninger. Alt Urquell som konsumeres verden rundt brygget i Plzen, poengterer Johnsen.
In-stedet No 15 i Skovveien på Frogner i Oslo er blant de nyeste utestedene som serverer Urquell på fat.
Liker du denne saken?