Spis som en ekte mann!
En guide for mestring av 'spis så mye du vil'-situasjoner.
Tekst: Arne D. Skalmeraas
Publisert: 30.12.2008
Liker du denne saken?
Ribbefettet har nok enda ikke forlatt blodomløpet til det norske folk, men det hindrer oss ikke i å fortsette den hedonistiske matfråtsingen vi forbinder julen med.
Den ultimate arenaen for det ekstreme matgilde er selvsagt bufféten.
Hvor mange ganger har man ikke endt opp med å bli mett lenge før øynene, eller tvunget i seg store porsjoner med ting man egentlig ikke satt pris på, samtidig som alt det som virkelig var godt forsvant foran nesa di?
Nettsiden 1000awesomethings.com har tatt for seg nettopp dette. Og vi tar oss friheten til å gjengi noen av tipsene de så elskverdig har delt med oss.
1. Research
De fleste buffétamatører tar som regel litt av alt på vei gjennom buffetløypen. Det er ingenting galt med å prøve ut nye retter, men dette er ikke måten å optimalisere matorgien på. Det første du bør gjøre er å ta en liten runde i lokalet.
Det du trenger å finne ut er hva folk forsyner seg med på nytt, når de fyller tallerkenen andre gang. Er det noe som fortjener større plass på tallerken? Dette kan også være tidspunktet for å avgjøre om du virkelig skal la salat, brød eller suppe ta opp all mageplassen!
2. Vent med drikkingen
Særlig sukkerholdige drikker vil bare gjøre deg mett. Hold deg til vann, og spar plass til mer mat.
3. Smaksprøver
Ja, du skal selvfølgelig ta smaksprøver på første tallerken. Men her er poenget måtehold. Små delikate porsjoner er viktig, du skal ikke spise deg mett på det, bare få stimulert smaksløkene og gjøre deg klar for tallerken nummer to.
4. Det sosiale aspektet
Folkeskikk er en fin ting, men det nytter ikke å stille seg bakerst i køen her. I kampen om bufféten er du din egen lykkes smed, og det er viktig å holde matinntaktet flytende om du skal unngå å bli mett før du har lyst.
Derimot kan det være en stor fordel å hjelpe hverandre med å holde en oversikt over hvilke nye retter som har dukket opp, hva som holder på å bli tomt osv. De som sitter med synsfeltet mot bufféten bør få hovedansvaret for etteretningsarbeidet.
5. Store tallerker
Pass opp for salat- og dessert-tallerkener, de vil begrense dine muligheter. Vær samtidig obs på at store, flate tallerker gjør det lettere å fordele mat utover uten at saus, marinade og dressinger blander seg.
6. Bare en til
Når du har kommet til regningen, er det viktig å holde fokus. Ta deg god tid, prat med vennene dine - noe du sannsynligvis ikke hadde tid til mens du spiste. La det gå en 10-20 minutter, og så gå for den totale buffétopplevelsen: nemlig en siste runde.
Følg disse tipsene, og du vil bli mestre kunsten å spise så mye man vil!
Liker du denne saken?