Se nakenglipp-Thea usensurert

Her er de usensurerte bildene ...

Les hele saken

SøndagsVIP: Cathrine fra Sola

Superdeilige Cathrine Søyland er uten ...

Les hele saken

Paradise-Alexandras sexy stripp

Alexandra Rødset fra Paradise Hotel ...

Les hele saken

VIP: Melanie er årets russebabe

Superdeilige Melanie Angela Winther (19) ...

Les hele saken

Se mer av den nakne MGP-artisten

Her er de sjokkerende nakenbildene ...

Les hele saken

Se mer av Anniken fra Bergen

Nydeligere jente med real stuff ...

Les hele saken

Test: Kaffemaskiner som skal kurere gruff

Stadig flere kaffemaskiner lover deg perfekt espresso og latte med ett trykk, like god som på kaffebar. Vi har testet to av dem.

Liker du denne saken?

Vi drikker latte, maciatto og espresso som aldri før. Samtidig dukker det stadig opp nye varianter av kaffemaskiner til hjemmebruk som lover å gi deg perfekt kaffe på en lettvint måte.

Men holder disse maskinene mål? Vi har testet to varianter - en som er basert på kaffeampuller fra Lavazza, og en helautomatisk kaffemaskin fra Philips som skal gi deg både espresso, maciatto og cappuccino med ett eneste trykk.

PHILIPS FULL AUTOMATIC ESPRESSO MAKER HD5730
Importør: Philips Norge AS.
Pris: Fra kr. 9999. Testet modell kr. 13 999.

Førsteinntrykk
Det er i utgangspunktet en behagelig maskin som skal gjøre alt for deg. Det krever litt å forstå den, men uoverkommelig er det ikke. Designet er ikke særlig eksklusivt, selv om det er en dyr maskin.

Philips-maskinen har mange innstillinger både når det gjelder type kaffe, styrke og malingsgrad. Du skal kunne lage både espresso, longo, latte maciatto og cappuccino med ett trykk. Det eneste du skal gjøre er å helle i kaffebønner, vann og eventuelt melk.

Espresso
Det første vi prøver er å lage en espresso når alt er innstilt på "normalt". Vi oppdager fort at det er mye å hente på å prøve seg frem med innstillingene for malingsgrad og styrke. Med normal-innstilling blir kaffen altfor tynn, dvask i smaken og med lite crema, blant annet fordi vannet renner for raskt igjennom.

Hvis vi maler kaffen for fin, klarte ikke maskinen å få vannet igjennom. Litt rart er det at maskinen har innstilling på malingsgrad som ikke kan brukes. Etter å ha brukt litt tid på å finner riktig malingsgrad og styrke, blir resultatet likevel bra. Vi får en god espresso med både fin styrke, temperatur og crema.

Longo
Det neste vi gjør er å lage en longo - det vil si en større kopp med litt tynnere kaffe enn espresso. For at denne skal bli bra, må kaffen males grover og styrken settes på ekstra sterk. Finmaling som passer for espresso, fungerer ikke for longo. Da bruker vannet for lang tid å renne igjennom, og kaffen blir sur.

Alternativet til å stille om malingsgraden hvis du vil ha en større kopp kaffe er å lage en vanlig god espresso og så ta helle i passe mengde kokende vann. Da får du en americano. Det vil fungere like bra.

Latte macciatto
Vi går over på kaffevariantene med melk. Her skal du kunne lage både cappuccino og latte maciatto med et enkelt trykk. Det er ikke særlig stor forskjell på disse to kaffetypene.

I praksis er det dessverre ikke nok å trykke en gang på knappen for å få dette til. Vi må steame melk flere ganger for å få riktig temperatur og konsistens. Det første som kommer ut er for kaldt og skummet for tørt. Det virker som om melkesteameren må varmes opp.

Tilslutt klarte vi å lage en det som skulle være en latte macciatto, en kaffedrikk med en blanding av melk og espresso. – Denne ble bra, men det er egentlig en cappuccino, for den har mye skum, fastslår fagmannen i vårt testpanel.

Cappuccino
Når vi trykker på knappen for "Auto cappuccino", får vi det ikke til i det hele tatt. Denne drikken blir bare sur og vannete, uansett hvor mye vi forsøkte å stille på styrke og malingsgrad.

- Cappuccino er egentlig ganske likt latte macciatto, men den har mer skum og litt større mengde kaffe i forhold til melken. Maskinen gjør feil, fordi den tar samme mengde melk og skum som på latte macciatto, men kjører tydeligvis mer vann gjennom kaffen for å få større mengde kaffe. Resultatet er at den blir mer vannete og ikke god, konkluderer vår kaffeekspert.

Selvrensing
Maskinen renser seg selv både når du slår den på og av. Litt irriterende at den bråker ganske mye når den setter igang å rense. I tillegg må du uansett vaske hele maskinen hver dag, for det legger seg mye søl av vann, melk og kaffe under risten som ikke synes ved første øyenkast, og som lukter pyton etter bare et døgn i romtemperatur!

Konklusjon
Philips full automatic espresso maker skal ifølge importøren være beregnet på husholdinger. Men i praksis mener vi denne er bedre egnet for et kontor med en fem-ti ansatte som vil ha mer enn en vanlig kaffetrakter. Til hjemmebruk blir den litt for komplisert, den krever tross alt såpass mye innstilling at man kan like gjerne gjøre det manuelt med en mye billigere maskin. 14 000 kroner er mye for en kaffemaskin, og da bør alt fungere perfekt. Selv om den til en viss grad gjør jobben sin, blir det ikke så god kaffe som fra en kaffebar eller med en mer manuell maskin. Designmessig er vidunderet fra Philips heller ikke særlig spennende på et kjøkken.

Positivt:
- At den maler kaffebønner.
- Mange muligheter for innstilling
- Tilfredsstillende brygging av espresso
- God latte macciatto

Negativt:
- Klarer ikke å lage kaffe hvis du maler for fint.
- Melkesteamingen fungerer ikke så bra
- Cappuccinoen er ikke god
- Dyr

Merk deg at kaffen fra denne maskinen ikke smaker bra de første dagene. Først etter en tid forsvinner smaken av plast og "ny kaffemaskin". Testen ble derfor ikke gjennomført før maskinen hadde stått pakket opp i to uker og vi hadde tømt ut mange kopper.

MACCHINA ESPRESSO LAVAZZA BLUE
Importør: Kaffen er klar as
Pris: Fra 1990. Testet modell ca kr. 3000.
Best i test!

Førsteinntrykk
Dette er en kaffemaskin som er basert på ampuller med ferdigmalt kaffe som du putter inn i en åpning når du skal ha din morgenespresso. Modellen er litt stor og klumpete til å være en såpass enkel maskin. Men den har samtidig et fikst design, og den kan passe både på kjøkken og et lite kontor. Så er den da også utformet av Ferrari-designeren Pininfarina.

Det finnes ingen maskiner som er lettere å bruke og mer renslige enn ampull-maskinene når det gjelder espresso. Du får mange ulike typer kaffe i ampuller.

Ampullene holder godt på ferskheten, de er ekstremt lette å bruke, du kan få mange ulike varianter kaffe og du søler minimalt.

Espresso
Når du skal lage en espresso med denne maskinen, putter du ampullen inn på toppen av maskinen (se bildet), trykker på en knapp og vips så har du overraskende bra kaffe med fin crema. Den får litt minus for fylde, noe som trolig skyldes at vannet renner litt for lett igjennom. Det er hverken høyt nok trykk eller godt nok pakket kaffe til at det blir helt perfekt. Likevel er resultatet tilfredsstillende, særlig tatt i betrakting at dette ikke er noen spesielt dyr maskin.

Americano
En mer americano-lignende variant med noe tynnere kaffe i en større kopp blir også ganske bra. Fin crema, men litt vannete kaffe hvis du lager for stor mengde.

Cappuccino
Når du skal lage melkebaserte kaffedrikker med Lavazza Blue-maskinen, er det litt mer jobb. Du må vri om på en knapp for å få vannet til å gå ut i steameren istedenfor i kaffeampullen. Før du starter må du tømme røret for vann, noe som lett gir litt søl. Det tar lang tid å steame melken, fordi det er lite kraft i dampen og krever tid å få melken varm. Resultatet blir likevel helt greit, forutsatt at du lager små mengder kaffe latte av gangen. Lager du et stort glass med latte, blir kaffesmaken for svak - medmindre du bruker flere ampuller med kaffe.

Te og kakao
Du får også kjøpt ampuller med ulike varianter av te og kakao til denne maskinen. Vi har ikke testet te, og tviler på at det blir bra å kjøre te inn i en maskin som du også bruker til kaffe. Men kakao blir helt ok. Du kan også få melkepulver i ampuller til kaffe latte, men det anbefaler vi ikke, fordi pulvermelk smaker vannete.

Konklusjon
I forhold til en pris på rundt 3000 kroner er dette en utrolig bra maskin, både til hjemmebruk og kontorbruk. Veldig renslig, ikke noe søl i det hele tatt når du lager cappuccino eller americano. Meget god espresso. Litt mer styr å lage kaffedrikker med melk, og resultatet blir ikke perfekt. Hver kaffeampulle koster tre kroner - som i utgangspunktet virker dyrt i forhold til kaffe på boks. I praksis blir det likevel ikke dyrt, fordi du ikke har noe svinn. Du drikker også mindre kaffe enn med en vanlig trakter, fordi den er ganske sterk og fyldig. Likevel: Heller ikke kaffe fra denne maskinen kan måle seg med det du får på en kaffebar. Du vil også få bedre kaffe med en mer manull maskin til 5-6000 kroner, men det gir mer jobb og mer søl.

Positivt
- Svært enkelt med ampuller
- Rask å starte opp
- God espresso
- Ikke dyr

Negativt:
- Tidkrevende å steame melk
- Cappuccinoen blir litt vannete

PS. Akkurat som med Philips-maskinen er det bismak på kaffen i begynnelsen. Særlig tok det lang tid før en bismak av plast forsvant fra steamen.

Takk til modell Marita Landberg - se mer på maritalandberg.blogg.no og modelfactory.no

Liker du denne saken?

MEST LEST

SISTE SAKER

Norges mest sexy julekalender

1. desember er det igjen ...

Les hele saken

Slik får du vaskebrett-mage

Et skikkelig vaskebrett av en ...

Les hele saken

Puss puss - så får du sex!

Du dropper aldri tannpussen etter ...

Les hele saken

Anette: Fifty Shades er for kjedelig!

UKENS BABE: Anette Linnea Vagle ...

Les hele saken

UKENS VIP: Anette fra Ålgård

Gå ikke glipp av Anette ...

Les hele saken

UKENS VIP: Anette fra Ålgård

Gå ikke glipp av Anette ...

Les hele saken

Ukens VIP: Michelle fra Jørpeland

Michelle Fjermestad (19) elsker badboys ...

Les hele saken

DIRTY GIRL: Lydia (18) fra Stavanger

Nydelige og usjenerte Lydia Merete ...

Les hele saken

VIP: Silje fra Horten

Silje Henriksen (23) er et ...

Les hele saken

UKENS VIP: Anette fra Ålgård

Gå ikke glipp av Anette ...

Les hele saken

Ukens VIP: Michelle fra Jørpeland

Michelle Fjermestad (19) elsker badboys ...

Les hele saken

DIRTY GIRL: Lydia (18) fra Stavanger

Nydelige og usjenerte Lydia Merete ...

Les hele saken

VIP: Silje fra Horten

Silje Henriksen (23) er et ...

Les hele saken