
I 1901 så verdens aller første Indian motorsykkel verdens lys i Massachusetts i USA. Det skulle gå hele 112 år før den første kom i salg i Norge. I dag fredag ble det legendariske MC-merket lansert i Norge med champagne og VIP-invitasjoner på Oslo Motor Show i Lillestrøm.
Navnet Indian får enhver MC-entusiast til å smile fornøyd, og det ruller hundrevis av gamle Chief-modeller rundt omkring i Norge. Men de aller fleste av dem tilhører entusiaster som ikke er redd for å skru. Nå skal det altså bli andre boller.
Les også: Verdens råeste motorsykkel- Det er ikke bare Norge som har ventet. Hele verden har tydeligvis ventet på en nylansering av Indian-syklene. Etterspørselen har vært så stor at vi nesten ikke trodde det ville bli noen igjen til Skandinavia, sier en entusiastisk Michael Pålsson (nederst til høyre), teknisk instrukør for Indian i Norge og Sverige.Pålsson vet antageligvis alt som er verdt å vite om både nye og gamle Indian-modeller. Han snakker iallfall langt over hodet på oss og vår modell Lisa-Marie Rören (til høyre) når han forklarer hvorfor nordmenn bør kjøpe en Indian fremfor noen annen sykkel.
For eksempel en veldig presis gass uten gasswire, en avansert fjernkontroll som du går med i lomma, verdens mest solide rammekonstruksjon og drøssevis av avansert teknologi som ligger skjult under det ellers ganske tradisjonelle utseendet på de splitter nye Indian-syklene.
Les også: Her passerer han polisen i 350 km/tIndian Chief Classic, Indian Chieftain og Indian Chief Wintage er navnet på de nyutviklede modellene, til en pris på mellom 320 000 og 350 000.
Indian Motorcycle vil åpne for salg hos tre forhandlere fra 1. oktober. Motorspeed på Lillehammer, CBP i Skien og Verdal Båt, Scooter og MC i Nord-Trønderlag.- Dette er splitter nye sykler, men som har beholdt arven fra de gamle Chief Indian-syklene som alle husker, fastslår Pålsson.- Men hvorfor tok det 112 år før de kom i salg i Norge?
Michael kan historien på rams, både oppturene og nedturene til sykkelmerket, som ble legendarisk blant annet for sin støtte til amerikanske tropper under både første og andre verdenskrig. Den heltmodige krigsinnsatsen førte til at Indian-syklene knapt ble solgt til vanlige mc-kjørere.
Og da krigen var slutt var det for sent å snu trenden. Fabrikken i Massacusets i USA gikk konkurs. Utallige forsøk på å gjenopplive Indian mislyktes. Inntil milliardkonsernet Polaris (som blant annet lager ATV-er) fikk troen på en relansering og sprøytet inn enorme summer i utvikling av splitter nye Indian-modeller.
- Og hele verden har altså ventet på dem, fastslår Michael Pålsson fornøyd.
Oslo Motor Show foregår på Norges Varemesse, Lillestrøm, fra fredag 25. til søndag 27. oktober.
PS. Lesere med solid kunnskap om Indians historie har etterat vi publiserte denne saken tipset oss om at firmaet Sontum & Co i Kristiania importerte Indian-sykler til Norge i perioden rundt 1910-1920.