
I dag er dildoer og vibratorer noe som vi først og fremst har i nattbordskuffen. Over halvparten av alle norske kvinner bruker sex-leketøyet, og det finnes i omtrent hvert eneste norske hjem.
Men lenge var vibratoren først og fremst et hjelpemiddel for leger. Den første vibratoren var dampdrevet og ble laget i 1869. Målet med vibratoren var å kurere hysteriske kvinner.
Gjennom flere tusen år var hysteri en vanlig diagnose på kvinner som slet med ulike problemer, alt fra gråt, forvirring, redsel, søvnløshet, mangel på matlyst, hjertebank, depresjoner, muskelkramper og magesmerter.
Selve ordet har sitt opphav i gresk, og betyr "det som har sitt opphav i vagina".
Den enkleste måten å kurere hysteri på var å gi kvinnen "hysterical paroxysm" - eller kort og godt orgasme. Før vibratoren ble oppfunnet, utførte legende denne behandlignen med fingrene.

Rundt 1910 gikk legevitenskapen bort fra diagnosen hysteri. Samtidig begynte vibrator-produsentene å se etter andre muligheter for å selge produktet.
Vibratorer ble markedsført som en vidunderkur mot det meste. På listen over sykdommer som den skulle kunne kurere var blant annet depresjoner, hodepine, magesperter, astma og tuberkulose (!).
At vibratoren også kunne fungere som et hjelpemiddel for å oppnå seksuell tilfredsstillelse ble aldri nevnt med et ord. Sex var et tema ingen snakket høyt om på den tiden.

Rundt 1920 gjorde vibratoren sitt inntog på filmlerretet, i filmer rettet mot det mannlige publikum. Gradvis ble det slutt på markedsføringen av den som vidunderkur.
Først rundt 1980 ble vibratorer på mote igjen. Den seksuelle frigjøringen gjorde at det ble mer og mer akseptert å eie og bruke sex-leketøyet.
I fjor ble det solgt mellom 300 000 og 400 000 vibratorer og dildoer her i landet.
Mer om vibratorens og hysteriets historie kan du lese ved å klikke deg inn på
www.vibrator.no